zaterdag 4 juni 2005

Antigua

Vandaag hebben we een dagje vrij dus we slapen een beetje langer en gaan rond 9 uur ontbijten met Betsie en Joop in een nabijgelegen etablissementje. De vulkanen Aguatenago (water), Fuego (vuur) en natuurlijk de actieve vulkaan Pacaya met zijn vele erupties van roodgloeiende lava vormen het sfeervolle achtergronddecor van de stad. De andere groepsleden zijn vanmorgen vroeg opgestaan voor een wandeling naar deze vulkaan maar vermits wij niet het juiste schoeisel bij hebben voor een dergelijke klim, moeten we het met het uitzicht doen.

Antigua werd diverse keren zwaar getroffen door aardbevingen en erupties en staat tegenwoordig op de lijst van Unesco als monumentaal werelderfgoed. Het koloniale verleden blijkt uit de talloze kerken en de mooie barokke gebouwen. We bezoeken eerst de ‘Iglesia de nuestra señora de la Merced’ ook wel de ‘suikerkerk’ genoemd vanwege de barokke façade. Hier wordt een viering gehouden voor een meisje dat de huwbare leeftijd heeft bereikt, nl. 15 jaar. Ze is gehuld in een roze jurk en wordt bijgestaan door haar ouders. We lopen langs de ‘Arco de Santa Catalina’ en komen bij een kleurrijk marktje waar we alweer onze centjes boven halen. Het decor is ook adembenemend. De uitgewerkte kerk is een lust voor het oog.

Het oude klooster ’Las Capuchinas’ ook wel ‘Convento de nuestra señora del Pilar de Zaragoza’ genoemd, werd gesticht door 5 nonnen uit Madrid. Het bestaat uit een ronde patio waar 18 kamers op uitkomen. We wandelen door de prachtige tuinen waar het heerlijk rustig is. ’s Middags lunchen we op een gezellig tuinterras en besluiten nadien langs de Mac Donalds te gaan. Volgens Adriaan is hier de tuin prachtig aangelegd en de moeite om eens te bekijken. Uiteraard stribbel ik niet tegen want ik denk al aan de lekkere appelgebakjes – benieuwd of ze dat hier ook hebben. Door een miscommunicatie, zijn mijn medereizigers me kwijt. Ik sta aan te schuiven voor mijn gebakje terwijl zij reeds buiten staan. De tuin viel ons een beetje tegen maar het appelgebakje maakt alles goed.

Tijdens onze wandeling door de straten van Antigua ontdekken we leuke patio’s, mooie pleintjes en schattige tafereeltjes. Een veel gebruikt vervoermiddel zijn de rasta paarden. Ze zien er leuk uit met hun vlechtjes. Ook prachtig gekleurde bussen sieren het straatbeeld. Het zijn eigenlijk omgevormde schoolbussen die geplaatst werden op een middelzwaar onderstuk. Ze worden ook wel ‘chicken bus’ genoemd om twee redenen, omdat de bussen vaak volgepakt zijn met passagiers zoals in een vrachtwagen die kippen vervoert en omdat de inwoners uit het gebied ook af en toe levende dieren meenemen op de bus. Ik kan er maar niet genoeg van krijgen. De vrolijke kleurtjes passen perfect in het straatbeeld. Aan het station staan ze in lange rijen opgesteld, een heel bijzonder gezicht. De pracht van het busstation zet zich voort in de stad zelf. Antigua blijkt een zeer mooie, koloniale plaats te zijn. Er ligt geen vuil op straat en er zijn geen half afgebouwde gebouwen zoals elders in Guatemala. Wel zijn er veel kleurrijke, goed onderhouden huizen met rode pannendaken, oude kerkjes, een grote markt, straten met keien en veel leuke winkeltjes en restaurantjes. Het is leuk om door het stadje te dwalen en straatjes te ontdekken waar niet veel toeristen komen.

In het park van de stad rusten we even uit bij de fontein en genieten van de gezelligheid die daar heerst. We bezoeken ook de oude kathedraal. Deze is helemaal vervallen maar je moet niet veel verbeelding hebben om te zien hoe prachtig het vroeger geweest moet zijn. De pilaren zijn mooi uitgewerkt met heiligbeelden en ornamenten. ’s Avonds voor het diner drinken we nog met z’n allen een whisky cola. Brigit wil zich haasten maar struikelt over de verhoogde steen en valt. Haar knie ziet er niet zo goed uit, helemaal geschaafd. We kruipen vroeg in ons bedje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten