dinsdag 23 augustus 2011

Ibiza - Ibiza stad

Vandaag trekken we met de lijnbus naar Ibiza Stad, ook wel Eivissa genoemd. Het is slechts 30 minuutjes rijden vanuit San Antonio en we worden afgezet in de benedenstad aan de haven waar we alvast eerst iets gaan drinken. Nee geen alcohol zo vroeg op de ochtend – we zouden niet durven! Daarna starten we onze wandeling aan de Passeig de Vara de Rey, een straat met een mooi plein in het midden. De zon brandt al flink maar hier is het zeer aangenaam in de schaduw van de prachtige bomen. Midden op de Vara del Rey staat het standbeeld van generaal Joaquin Vara de Rey y Rubio. Met een zwaard in zijn hand een imposante verschijning. Hij is geboren in het kasteel van Ibiza-stad en is gestorven in een nederlaag in de Spaans-Amerikaanse oorlog. Naast het plein zijn er ook tal van leuke hippiewinkeltjes waar kledij en accessoires verkocht worden uit de’ flower power’ tijd. Het is fijn om er even tussen te snuisteren maar we vinden niet echt iets naar onze smaak. In het toeristenbureau halen we alvast een goed stadsplan zodat we vandaag onze weg kunnen vinden. Het nieuwe gedeelte van Ibiza stad ofwel de benedenstad is eigenlijk rond de oude stad gebouwd. 



Dalt Vila, letterlijk ‘hoge stad’ is de oude stadskern van Ibiza Stad en tevens het historisch centrum. De wijk is gelegen op een heuvel en lijkt uit te stijgen boven het blauwe water van de Middellandse Zee. We passeren een gezellig marktje waar de plaatselijke bevolking hun waar aanbiedt. Kleur overheerst er hier – al dat sappige fruit en de verse groenten lijken wel opgeblonken voor de bezoekers.  Af en toe mogen we aan een kraampje iets proeven en daar geniet Liliane nog het meest van denk ik. 


Diëten op vakantie is sowieso een slecht idee maar diegenen die het toch willen proberen, zijn eraan voor de moeite want het eten is hier verrukkelijk. De vele tapas, de lekker vis en de heerlijk zoete cocktails maken het heel moeilijk om niet te bezwijken. Bovendien zijn de porties hier zo royaal dat het gevaar op een indigestie constant om de hoek loert. We proberen te genieten met mate. 


Wanneer we aan de indrukwekkende verdedigingsmuren komen die de oude stad omringen, beginnen we aan de klim. Liliane besluit niet mee naar boven te gaan en blijft op een terrasje in het zonnetje zitten. Het grootste deel van de stadsmuren is gebouwd in de 16e eeuw, maar er zijn ook nog een aantal resten van meer dan 2000 jaar oud zichtbaar. Via de oude ophaalbrug Portal de Ses Taules betreden we het wapenhof. De poort is versierd met het wapenschild van koning Philips II en replica’s van Romeinse beelden. Dalt Vila is een schitterend doolhof van kronkelende smalle steegjes waar we letterlijk kunnen verdwalen tussen de witte huisjes en wuivende palmen. Op het Plaça de Espanya zijn enkele mooie gebouwen gelegen, zoals het stadhuis, dat gevestigd is in een voormalig klooster. Naast het stadhuis bevindt zich de Santo Domingokerk. De kerk heeft bijzondere plafondschilderingen en op de vloer liggen mooie keramische tegels.


Het hoogtepunt van Dalt Vila is een bezoek aan de kathedraal Santa Maria de Las Nieves. De toren en het portaal van de sacristie dateren nog uit de 16de eeuw, maar de rest van de kerk stamt uit de 18de eeuw en toont barok elementen. Het is dus een interessante mix van stijlen. De Kathedraal is gebouwd op het hoogste deel van de wijk, een plek waar eerst een Romeinse tempel stond en later een moskee. Het is een kleine klim om de kathedraal te bereiken, maar het uitzicht en het eeuwenoude monument maken het dit helemaal waard. Van hierboven hebben we een strategisch uitzicht op de omgeving. Het zicht over de haven van Ibiza is adembenemend. 



We wandelen rustig terug naar beneden waar Liliane op ons wacht. Ze heeft zich blijkbaar niet verveeld en genoten van haar lekker drankje maar wij hebben van al dat klimmen ook wel dorst gekregen dus gaan we opnieuw naar de haven waar we nog een heerlijke niet alcoholische cocktail drinken.


Ibiza stad heeft me blij verrast. De stad is kleinschaliger en idyllischer dan ik me had voorgesteld en het zen-achtige hippie imago van het eiland wordt ook hier zorgvuldig gecultiveerd. Terug in San Antonio gaan we eerst een auto reserveren bij Europcar voor de volgende dagen en daarna gaan we eten in ons hotel. ’s Avonds besluiten we gewoon in het hotel te blijven om een cocktail te drinken. Groot is onze verbazing dat het hier stukken goedkoper is dan bij de lokale cafés op de promenade. Meestal is het in de hotels duurder maar dat is hier dus niet het geval. Voor prijs-kwaliteit is Hotel Osiris dus ‘the place to be’!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten