dinsdag 4 juni 2013

Rome - dag 2: Het oude Rome

Terwijl Annelies en Lydia het ontbijt gaan halen maak ik me alvast klaar. Om 8u zitten we in de keuken gezellig aan de ontbijttafel terwijl het zonnetje al komt piepen. De broodjes van het plaatselijke kruideniertje zijn super vers en heel erg lekker. We maken alvast een lunchpakketje klaar voor vanmiddag zodat we niet te veel tijd verliezen. Een uurtje later, op de trein naar het Colosseum is het heel erg druk - het is een weekdag én ochtendspits dus alle Romeinen haasten zich naar het werk. Wij hebben echter de tijd en maken ons niet druk. Wanneer we de metro verlaten, ligt het machtige Colosseum aan onze voeten. Ik ben sprakeloos, wanneer men dit ziet, lijkt al het andere nietig.
De plechtige opening van dit monument vond plaats in het jaar 80 na Chr. en het is ons een raadsel dat het de tand des tijds zo goed heeft doorstaan. We kochten op voorhand tickets dus we hoeven gelukkig niet aan te schuiven. Via een afzonderlijke rij mogen we het Colosseum binnen. Geen van beiden hebben we echter ons paspoort bij ... gelukkig mogen we ook onze visa kaart afgeven! Deze ruïne heeft een gruwelijk verleden maar je moet het gezien hebben want het geeft een beeld van het grootse Rome van die tijd. We wandelen op de verschillende verdiepingen langs de 80 ronde bogen die vroeger met Dorische, Ionische en Corinthische halfzuilen waren afgewerkt. Onder het vroegere platform bevonden zich ondergrondse gangen waar de leeuwen en slaven gevangen gehouden werden. Deze zijn nu blootgelegd en het is werkelijk indrukwekkend om te zien. Moeilijk te geloven dat destijds 50.000 bezoekers hier samenkwamen om dieren- en gladiatorengevechten bij te wonen. Net naast het Colosseum bevindt zich de Arco di Constantino, één van de hoogtepunten van de antieke bouwgeschiedenis. Het monument werd opgericht in het jaar 315 na Chr. en vandaag geldt hij als de mooiste en best bewaarde triomfboog van Rome. We zetten onze wandeling verder naar het Forum Romanum. Dit is de plaats waar de geschiedenis van Rome met de grootste waarschijnlijkheid is begonnen. Er lopen overal centurio's en gladiatoren rond in historische kledij die met je op de foto willen voor 15 euro. Veel werk hebben ze niet want wie wil daar nu voor betalen? We kuieren langs de oude gebouwen, zuilen en resten van muren en we genieten van het zonnetje.
Boven op de Palatino heuvel, de plaats waar Romeinse keizers in weelde baadden zijn er nog overblijfselen te zien van de verschillende verblijven en tuinen. Hier zoeken we een plaatsje onder de bomen om te lunchen. Na al dat stappen smaakt ons lunchpakketje verrukkelijk. Via het monumentale Piazza Venezia wandelen we verder langsheen het witte Vittoriano Emanuele II. Het is een enorm wit gebouw met grote trappen en vormt het hart van de stad. Het monument symboliseert de eenheid van Italië met vooraan het ruiterstandbeeld van de koning. Overal waar we komen zien we straatkunstenaars die trachten ons wat euro's lichter te maken. Mannen die gewoon saai standbeeldje spelen maar ook spectaculaire acts waar we toch even voor blijven staan.. Dan is het moment toch aangebroken ... we hebben beide zin in een ijsje dus gaan we op zoek naar de gelateria die Nicky ons heeft aangeraden. Het is best even zoeken naar de Gelateria della Palma in de Via della Magdalena maar het loont de moeite. Dit ijssalon heeft 150 verschillende smaken in de aanbieding dus het is best moeilijk om te kiezen. Ik ga voor de merengue, amarenokersen en notenmousse, Annelies kiest pistache en tiramisumousse.
Op de trappen van een klein kerkje genieten we van ons ijsje. We denken allebei hetzelfde ... amai das lekker! Onze dag zit er weer bijna op, wat gaat de tijd toch snel. Op onze terugweg naar de metro passeren we de Piazza Colonna waar we oog in oog staan met de bijna dertig meter hoge zuil van Marcus Aurelius. De reliëfs op de zuil zijn werkelijk prachtig. 's Avonds gaan we samen met Lydia naar een plaatselijk restaurantje. We eten super lekkere dorade met heerlijke tomaatjes en dunne frietjes.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten