donderdag 6 juni 2013

Rome - dag 4: Vaticaanstad

Veel te vroeg loopt de wekker af deze morgen maar vandaag is het de belangrijkste dag van onze Rome reis want we gaan naar het Vaticaan, ook wel het bijkantoor van de hemel genoemd. Rome is al een bijzondere stad maar een land binnen een stad is wel heel speciaal. Het Vaticaan is een autonome staat en telt minder dan duizend inwoners. Wanneer we daar aankomen schrikken we toch wel even van het aantal mensen dat hier staat aan te schuiven. Gelukkig hebben we ook deze excursie op voorhand geboekt. We worden om de 2 min aangesproken door touroperators die ons tickets willen verkopen. We hebben echter afgesproken op de trappen net over de ingang. Onze gids Valentina geeft ieder van ons een koptelefoontje zodat we heel goed kunnen verstaan wat ze zegt. Via een afzonderlijke ingang mogen we de wachtende rij mensen gewoon voorbij steken. Bij het binnenkomen van het Vaticaan moeten we met z'n allen door de metaaldetector. Annelies krijgt het warm want ze heeft een mesje in haar rugzak maar geen haan die daar naar kraait ... tot zover de veiligheid. We bezoeken eerst het museum en onze gids maakt zelf een keuze want we kunnen niet op één dag de 7 km lange gangen doorwandelen. We bezoeken de Pinacoteca waar we prachtige beelden zien en doorkruisen gangen waarvan het plafond zo indrukwekkend mooi is - het lijkt net of er reliëf in zit maar dat is gezichtsbedrog want alles is gewoon geschilderd.
Na het museum bezoeken we de Sixtijnse kapel, het absolute hoogtepunt met prachtige fresco's van Michelangelo. Hij schilderde op 25 jarige leeftijd eerst het plafond en deed hier meer dan 5 jaar over. Vele jaren later op zijn 60st maakte hij het meest bekende fresco, het laatste oordeel op de altaarwand. Hier mag niet gefotografeerd worden en moet er absolute stilte zijn. Wat is dit mooi !!!! Het is wel jammer dat er zo veel mensen in zo'n kleine ruimte worden gepropt. Annelies maakt de bedenking dat ze hier zoveel jaren geleden rustig kon rondwandelen en dat er hoop en al 10 mensen rondliepen ... wat een verschil! Na de Sixtijnse kapel gaan we naar de Basilica di San Pietro, het hart van de katholieke wereld. Deze werd gebouwd op de graftombe van de heilige Petrus en is de grootste kerk ter wereld. Om de 25 jaar viert de katholieke kerk een heilig jaar - de laatste was in 2000 en de volgende zal dus in 2025 plaatsvinden. Onze gids toont ons een mooie bronzen deur versierd met bijbelse taferelen, die aan de binnenkant van de kerk is dichtgemetseld. Op kerstmis van het heilige jaar wordt de muur opengebroken en de deur geopend door de Paus. Deze blijft open tot het jaar daarop met kerstmis. Vreemde traditie vinden wij maar toch heeft het wel iets. Binnen is het één en al pracht en praal. Pronkstuk in de kerk is de Pietà van Michelangelo. Dit beeld maakte hij op 23 jarige leeftijd en staat sinds eind jaren 70 achter glas omdat er één of andere gestoorde Australiër toen met een hamer het beeld bewerkt had. Verder kan je er natuurlijk ook de hoogste en grootste koepel van Rome bewonderen. Ook deze is van de hand van Michelangelo.
Ik voel ondertussen mijn voeten niet meer maar het is hier zo mooi dat ik de pijn toch nog even verbijt. Na een 4u durende rondleiding is er eindelijk rust voor onze voeten .... We zetten ons op de trappen van de lange zuilenrij op het Sint Pietersplein om wat te eten en te drinken onder de helblauwe hemel. Na een klein half uurtje kunnen we er weer helemaal tegenaan. We kuieren langs de Tiber en passeren het imposante Castel San Angelo, de Engelenburcht. Het is echter te mooi weer om hier naar binnen te gaan en we hebben vandaag al genoeg cultuur opgedaan. We snuisteren liever nog even tussen de souvenirs van de straatverkopers en kunstenaars die zich in de brandende zon hebben gezet.
Via de Ponte S. Angelo komen we opnieuw aan de andere oever terecht en leiden smalle, kronkelende winkelstraatjes ons opnieuw naar de Piazza Navona. Rond half 5 besluiten we nog wat te drinken in één van de kleine straatjes in het late namiddag zonnetje, alvorens opnieuw naar ons 150 smaken ijssalonnetje te gaan. Met een heerlijk ijsje achter de kiezen, gaan we terug huiswaarts. Hier krijgen we weer een heerlijk menu voorgeschoteld, lekkere pasta met krab als voorgerecht en nadien een heerlijk visje op de BBQ!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten