zaterdag 30 november 2013

Kopenhagen - dag 1

Was het niet dat mijn bankrekening niet zou kunnen volgen ik zou om de zoveel tijd een citytrip doen. Zeker in de slow-motionversie waarbij je 's morgens nog niet weet wat en waar je gaat eten 's avonds. Kilometers wandelen voor dat ene superleuke winkeltje. Slenteren langs de bezienswaardigheden, blijven hangen in toffe cafeetjes en lekker dineren. Vandaag is het dan eindelijk zover, me and my BFF vertrekken naar Kopenhagen. Rond de middag zijn we in 'Wonderful Copenhagen', zoals vermeld staat bij aankomst op de luchthaven. We krijgen alvast een heerlijk buitenlands gevoel als we onze euro's inwisselen voor Kronen. We moeten alles delen door 7 pfffff ni gemakkelijk! Een bijkomend voordeel van andere valuta is dat je het minder snel door hebt dat alles pakken duurder is dan in ons kleine kikkerlandje. We gaan op zoek naar de metro. Dat gaat alvast heel vlot, in no time staan we pal in het centrum. We vinden snel ons hotel maar kunnen jammergenoeg nog niet inchecken. We laten onze bagage achter en trekken de stad in. Ons hotel Maritime is centraal gelegen en als we de straat uitwandelen komen we aan het water. Hier is het heel erg rustig en al snel zal blijken dat dat elders in de stad ook zo is. Het is een relatief grote stad maar niet zo druk en chaotisch als je zou verwachten. De sfeer is overwegend vrij relaxed, soms bijna dorps. De charme van Kopenhagen zit hem vooral in de mensen want de Denen zijn super vriendelijk. Zelfs de postbode lacht ons vriendelijk toe.
In het centrum zie je nog veel straten en gebouwen die stammen uit vroegere tijden. Bekend zijn de zogenaamde vakwerkhuizen. Verder staan er in de oude binnenstad meerdere indrukwekkende, oude gebouwen, afgewisseld met hoogstandjes wat betreft moderne architectuur. We lopen langs het Deens Design Center - DDC (laat dat nu net de initialen zijn van mijn BFF - grappig) naar het Rathus. De ontwerpers lieten zich in 1905 inspireren door het stadhuis van Siena, daardoor is het een mix van Deense architectuur en Italiaanse renaissancestijl. We kunnen vrij doorlopen tot in de binnentuin die mooi aangelegd werd en van waaruit we een mooi zicht hebben op de hoge toren van het stadhuis. Heel bijzonder is de wereldklok maar die kunnen we nu niet zien want het stadhuis zelf is gesloten. Aan de zijkant staat het standbeeld van de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. DeeDee wil graag dat ik op z'n schoot ga zitten voor een foto maar het standbeeld is zo groot dat dat mij niet lukt. Even over z'n been wrijven zal ook wel volstaan. Het is koud in Kopenhagen maar ondanks de koude zitten de terrasjes allemaal vol. Overal liggen er fleecedekentjes op de stoelen en branden er kaarsjes. Heel gezellig ook al is de koude voor sommige de hel. Op de Rathusplatzen ligt een clochard te slapen op de roosters van de metro, schrijnend maar ook hier bittere realiteit.
We passeren één van de langste winkelpromenades ter wereld, Strøget. Hier is er wel veel volk dus we besluiten de kleine zijstraatjes te bekijken. Ook hier zijn er tal van winkeltjes. Wie van juwelen houdt moet zeker de winkel van de Deen Georg Jensen bezoeken. Wij doen gewoon aan window shopping want we merken al snel dat alles hier veel duurder is dan in België. Dat heeft deels te maken met het hogere BTW-tarief dat in Denemarken gehanteerd wordt. Maar zelfs al kopen we niets, het is toch leuk om hier wat rond te lopen want er zijn overal straatartiesten die ons de koude doen vergeten. Aan de Amagertorv zien we de Koninklijke Porseleinfabriek in een fraai patriciërshuis in barokstijl. Dit is één van de oudste huizen in Kopenhagen die bij de grote branden in de 18e eeuw gespaard bleven. Het wordt stilaan tijd om ons wat op te warmen want we zijn bijna verkleumd, dus wandelen we naar La Glacé, niet alleen de oudste maar ook de beste banketbakker in Kopenhagen voor thee met gebak. Wanneer we daar aankomen zien we echter een rij aanschuivende mensen. Daar hebben we geen zin in, dus trekken we verder naar A.C. Perchs Thehandel in de Kronprinsengade. Wij als theeliefhebbers mogen het oudste theewinkeltje van Europa toch niet missen. Het winkeltje zelf is piepklein maar echt één van de mooiste die we ooit gezien hebben. Wanneer we binnenstappen, lijkt het alsof we een stap terug in de tijd hebben gezet want het ziet er nog net zo uit als in 1835. De losse thee wordt nog ouderwets met gewichtjes afgewogen. Het ruikt hier ook heerlijk. Boven is er een tearoom waar we de soorten thee ter plekke kunnen proeven. We kiezen voor een Thee Smoothie en krijgen een vreemd uitziend, groen, koud drankje. Het smaakt verrassend maar is niet echt voor herhaling vatbaar, misschien in de zomer maar nu worden we er niet warm van. Ondertussen is het half 4 en wanneer we buitenkomen is het tot onze verbazing helemaal donker. De dagen zijn hier kort dus daar moeten we de komende dagen rekening mee houden. Nu het donker is, gaat de stad in kerstmodus. De magie van kerst is voor de Scandinaviërs immers het moment om alle registers open te trekken. Het is pas eind november maar de stad heeft reeds de kleuren van kerst aangenomen en is opgesmukt door duizenden twinkelende lichtjes en feestversiering.
Kopenhagen is echt wel de perfecte bestemming om de ware 'spirit of Christmas' te leren kennen en niet alleen omdat de Kerstman eigenlijk uit Groenland (dat bij Denemarken hoort) komt. Nee, ook omdat de Denen gek zijn op hun Jul, zoals kerst in het Deens wordt genoemd. Overal zien we de traditionele verlichte rode harten die zijn opgehangen boven de straten, als symbool voor liefde, vrede en hartelijkheid. Ons eerste dagje in de Deense hoofdstad is ons alvast heel goed bevallen en we kijken uit naar wat nog komen moet.

1 opmerking:

  1. Was helemaal vergeten dat jij weeral op reis bent.
    Weer een bestemming om jaloers op te zijn, zeker deze tijd
    van het jaar. Geniet er maar van.
    Liliane

    BeantwoordenVerwijderen