vrijdag 12 mei 2017

Texel - dag 1

Dit weekend trekken we met Kompas richting het mooie Waddeneiland Texel, het grootste van de vijf Waddeneilanden die Nederland rijk is én een eiland met heel wat oude legendes over stoere walvisvaarders en strandjutters. Door de zee en de kilometerslange stranden is het de ideale dichtbij bestemming met een ver weg gevoel. Het is het meest westers gelegen eiland en als enige bereikbaar vanuit Noord-Holland. Het eiland is ongeveer 20 bij 8 kilometer groot en zo plat als een pannenkoek – gelukkig maar want we gaan er wandelen en fietsen. De schrijver jan Wolkers heeft er een tijdje gewoond en ook hij was dol op het eiland en zijn prachtige natuur. 


We komen allemaal samen in Stabroek om daar de A12 te nemen en zo naar Den Helder in het noorden van Holland te rijden. De regen valt met bakken uit de hemel. Geen fijn gevoel maar we blijven optimistisch. Daar nemen we de boot naar het eiland. Nu kan het genieten beginnen. De boottocht laat ons al meteen het eilandgevoel ervaren: zout, wind en heel veel water. De overtocht naar Texel duurt ongeveer 20 minuten. Net tijd genoeg voor een plasje en een tasje lekkere chocolademelk. Wel een beetje hilarisch  want voor mijn touristilleke goed en wel binnen is, zijn we er al.  


Wanneer we van de boot rijden, klaart het weer een beetje op en glijdt de stress van ons af.  We moeten nog ongeveer 10 minuten rijden voordat we bij ons onderkomen voor de komende nachten, Bungalowpark Dennenoord, arriveren. De reis over het eiland is al een leuk toeristisch ritje waarbij we, ondanks de regen, de prachtige natuur van Texel al opmerken.  Het voelt meteen relaxt aan en de mini vakantie is dus begonnen. 


Dennenoord is heel centraal gelegen aan de rand van een bos ter hoogte van het grootste Texelse dorp Den Burg en vlakbij De Koog. We mogen nog niet op de kamer en kunnen hier ook onze meegebrachte picknick niet opeten. Dus wij terug de auto in op zoek naar een lunch plek. Ergens in een klein bosweggetje parkeren we de auto en eten daar onze boterhammetjes op. De hemel trekt stilaan open dus besluiten we om een wandeling te gaan maken in de omgeving. Deze is prachtig met al die paarse boshyacinten die hier in bloei staan. Het Hallerbos is er niks tegen!  

 


Wie de natuur op Texel verkent, komt altijd terecht bij het educatieve bolwerk Ecomare in De Koog, de zeehondenopvang van Texel. Met z'n vieren gaan we binnen terwijl de anderen verder wandelen. Voor de entree betalen we 12,50 euro. Dè blikvangers in Ecomare zijn de zeehonden en bruinvissen in de buitenbassins. Ook zien we er opgevangen zeevogels en er zijn ook aquaria waar verschillende soorten vissen te bewonderen zijn. Ecomare is leuk om een keer gezien te hebben. Er worden verschillende rondleidingen gegeven en er zijn ook regelmatig voedertijden voor de zeehondjes. Het krioelt hier op dat ogenblik van de zeemeeuwen die ons trots verwelkomen op hun eiland en waarschijnlijk hopen op een lekker hapje. En dat lukt af en toe want wanneer er een stukje in het water valt, vechten twee meeuwen om het lekkere hapje. 


 

We wandelen nadien terug naar de wagen en rijden naar Dennenoord om onze bungalows te ontdekken. Deze zijn ruim, modern ingericht en heel geriefelijk. Paul heeft er drie gehuurd waardoor we echt plaats genoeg hebben. We komen wel tot de ontdekking dat we niet echt goed georganiseerd zijn want veel hebben we niet bij. Dat merk ik ongelukkigerwijs wanneer ik op het toilet zit. Gelukkig is er een winkeltje op het domein. 


’s Avonds heeft Veerle gezorgd voor een lekkere spaghetti. Wie had dat vanmorgen gedacht dat we nu lekker buiten zouden kunnen eten in het zonnetje. Er is ook gezorgd voor een  dessertje op basis van pisco. Rond negen uur wordt het wat frisjes dus gaan we maar naar onze bungalow om nog wat na te babbelen.

 

1 opmerking:

  1. Hallo fijn te lezen eerste dag al leuk.
    Geniet nog en hopelijk niet teveel regen.
    Bij ons heeft het gisteravond veel geregend en onweer.
    Geniet nog dikke knuffel

    BeantwoordenVerwijderen